Assalamualaikum.
Teringin pulak nak makan tomyam or sup thai hujan-hujan ni.. Nak kena cari resepi ni.
I love cooking. Kalau ada beli apa-apa yang sedap ,mesti nak cuba buat sendiri.
Tapi.. Tu la. Bila nak masak ni mesti terbelek-belek kandungan bahan masakan yang saya guna tu. Boleh dikatakan 70% bahan biasa yang kita guna ada kandungan bahaya. Bila google effect ke atas body parts kita, rasa takut la pulak.
Saya share sikit:
👉 Merkuri
Selalunya didapati dalam sardin atau mackerel. Keracunan merkuri dapat menyebabkan gangguan pada deria rasa dan penglihatan.
Selalunya didapati dalam sardin atau mackerel. Keracunan merkuri dapat menyebabkan gangguan pada deria rasa dan penglihatan.
👉 Arsenik
Sebagai racun perosak yang apply pada tanah pertanian; boleh sebabkan kanser.
Sebagai racun perosak yang apply pada tanah pertanian; boleh sebabkan kanser.
👉 Pewarna makanan/ aditif Meningkatkan hiperaktif pada anak-anak.
👉 Pemanis buatan
Terdapat dalam kebanyakan makanan yang menyebabkan penambahan berat badan.
Terdapat dalam kebanyakan makanan yang menyebabkan penambahan berat badan.
👉Butylated hydroxyanisole (BHA)
Terdapat dalam sosej, chip dan makanan segera yang boleh sebab kanser usus.
Terdapat dalam sosej, chip dan makanan segera yang boleh sebab kanser usus.
👉 Dioksin
Daging dan susu “berpotensi” beracun dan dapat menyebabkan masalah reproduksi dan perkembangan, masalah efek sistem kekebalan tubuh dan kanser.
Daging dan susu “berpotensi” beracun dan dapat menyebabkan masalah reproduksi dan perkembangan, masalah efek sistem kekebalan tubuh dan kanser.
3-Monokloropropane-12 Diol (3-MCPD) Terdapat dalam sos dan kicap boleh sebab rencatan otak dan kanser.
Kita boleh elakkan ambil bahan makanan yang ada bahan bahaya di atas, tapi nak ubah ke organik, ada orang masih tak mampu. Bahan organik mahal juga.
Disebabkan tu lah,saya amalkan multivitamin untuk detoks dan singkir bahan bahaya ni.
Apa vitamin yang sesuai kita amalkan?? jom contact saya.
Wahida
017-5894506
017-5894506
No comments:
Post a Comment